Gelcoat picture_as_pdf print alternate_email

από Admin
Τελευταία ενημέρωση 27/12/2021
Gelcoat

Μία ιδιαίτερη κατηγορία ρητινών είναι το gel coat, αφού είναι μία ρητίνη χωρίς ενισχυτικές ίνες, η οποία εφαρμόζεται στο καλούπι πριν από το πρώτο χέρι. Αυτή η επίστρωση με Gel coat είναι η εξωτερική επιφάνεια του σκάφους και για αισθητικούς λόγους είναι συνήθως έγχρωμη. Χωρίς τη χρήση του επικαλυπτικού το τελικό προϊόν θα ήταν σχεδόν διαυγές.

Το επικαλυπτικό είναι μία επίστρωση αδιάβροχη και ανθεκτική στα ξυσίματα (abrasion resistance) σε σχέση με τις άλλες ρητίνες, έχει λοιπόν σαν βασικό ρόλο την προστασία του υλικού αλλά και τη βελτίωση της εμφάνισής του, η οποία παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο, γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη η προσεκτική εφαρμογή του επικαλυπτικού, η οποία συνήθως πραγματοποιείται με ψεκασμό (spray).

Ένα αρκετά παχύ επικαλυπτικό, σε συνδυασμό με προσεκτική εναπόθεση στο καλούπι, προστατεύει το υλικό από τη διάβρωση και την εισχώρηση του νερού, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ώσμωσης. Συνοπτικά, λοιπόν, το επικαλυπτικό χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή πολυεστερικών σκαφών αφού :

  1. − Βελτιώνει την αντοχή των συνθετικών
  2. − Προστατεύει την επίστρωση από το περιβάλλον (την εισχώρηση του νερού, την ακτινοβολία του ήλιου κτλ)
  3. − Παρέχει λεία επιφάνεια τελικού προϊόντος
  4. − Εξαλείφει την ανάγκη βαψίματος του τελικού προϊόντος
Το επικαλυπτικό παρασκευάζεται από πολυεστερική ρητίνη, στην οποία προστίθενται και άλλες ουσίες προκειμένου να μπορέσει να πάρει την τελική επιθυμητή μορφή. Τα πρόσθετα αυτά ενδεικτικά είναι :

  1. − Πρόσθετα τα οποία μειώνουν τις συστολές και μικρο-ρωγμές
  2. − Πρόσθετα που καλυτερεύουν το φινίρισμα της επιφάνειας
  3. − Χρωστικές ουσίες που ανατρέπουν τη συνηθισμένη διαφάνεια των ρητινών
  4. − Ειδικές ουσίες που είναι αδιαπέραστες από την ακτινοβολία του ήλιου
  5. − Πληρωτικά υλικά
  6. − Διαλύτες προκειμένου να μειωθεί το ιξώδες
  7. − Πλαστικοποιητές και ουσίες που αποδεσμεύουν τα αέρια
Η εναπόθεση του gel coat στο καλούπι πραγματοποιείται είτε με το χέρι είτε με ψεκασμό. Και στις δύο περιπτώσεις ενδείκνυται το πάχος της στρώσης να είναι περίπου 0.6 mm (περίπου 600 g/mm2). Κι’ αυτό γιατί η λεπτή στρώση θα ήταν ανεπαρκής, ενώ η πολύ παχιά στρώση μπορεί να οδηγήσει σε μικρο-ρωγμές.


Tags

Tags: gelcoat